Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dochodzi tu
i co chyba najważniejsze czynnik psychologiczny
bo na Allaha to wątpię,
aby chociaż jedna muślimka sprzątnęła z jedną izbę norweskiemu Panu w Królestwie
a co sami mają sobie sprzatać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
crow napisał:
Hm .......... zastanawiam sie dlaczego 10.000 syryjczykow jest zle, a 100.000Polakow jest dobrze? Dobrze dla kultury?

Mysle, ze sa trzy powody.

Z punktu widzenia kultury sa z tego samego (w porownaniu do Syryjczykow) kregu kulturowego.

Aspekt ekonomiczny. Polak jest znacznie mniejszym obciazeniem dla budzetu. Nie trzeba Polakow obejmowac calym programem ochronnym, klopotliwym i kosztownym. Polak przyjezdza i od razu zaczyna szukac pracy, jakiejkolwiek. Placi podatki. Ten Polak ktory zostaje tu na stale asymiluje sie ze spolecznoscia. Pracuje, placi podatki. Ten ktory nie jest w stanie sie zasymilowac tak czy inaczej, predzej czy pozniej wyjedzie.
Posunal bym sie wrecz do stwierdzenia ze Polak nie jest obciazeniem dla budzety, a wrecz przeciwnie. Natomiast to tylko moja prywatna opinia, byc moze bledna i ABSOLUTNIE nie zamierzam rozpoczynac na ten temat dyskusji. Nie posiadam danych statystycznych, wiec o czym tu gadac...

No i trzeci aspekt, czesto pokrywany milczeniem. Norwegia ma problem z pula genowa populacji. Duzy problem. Srodowisko polskie jest znacznie bardziej otwarte na zwiazki mieszane polsko norweskie, niz osoby z omawianego kregu kulturowego. Norwegowie sprowadzili sobie Pakistanczykow jako remedium na te sytuacje, jednak jak to sie skonczylo, wszyscy widza.

To, ze jestem zadeklarowanym wrogiem rasizmu i faszyzmu we wszelkich jego przejawach, nie oznacza, iz nie interesuje mnie opinia strony przeciwnej. Owszem, interesuje. Wlasnie na stronie pewnego polskiego skrajnie prawicowokatolickiego ugrupowania znalazlem ciekawy artykul, reportaz z Norwegii. Co ciekawe, bardzo mi sie spodobal, byl konkretny, wywazony, a wiele spostrzezen pokrywa sie z moimi wlasnymi opiniami. No wiec sie podziele.

www.prawy.pl/wiara/5244-norwegia-ten-kraj-wymiera
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
przecież to na samą myśl prawdziwemu Polakoju się niedobrze robi, jak se pomyśli co to by było, jakby ciapate wienkszość całkowitom stwożyli i po swojemu mniasto wybudowali, albo i kraja nawet

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
najlepi to sami popaczta co za sodomia i gomoria u tech muslimow sie wyczynia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
No fakt.

Wiekszosci naszych Rodakow taki na przyklad Pakistan kojazy sie z ludzmi okutanymi w przescieradla, pasacymi na pustyni kozy i mieszkajacymi w rozpadajacych sie ruderach bez wody bierzacej.
A jesli nawet ktos wpisze w google haslo Islamabad i pooglada obrazki, to czesto mowi ze... bardzo sdolny grafik robil te wizualizacje...

Niestety, nie sa to wizualizacje. A na pewno nie sa to wizualizacje Warszawy w 2100roku, ani Oslo w 2150roku. To sa aktualne zdjecia stolicy Pakistanu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
Zeby sie za bardzo nie rozciagac ........ to krotko
Zgadzam sie, ze wiele spostrzezen tego pana jest w zgodzie z prawda. Jednakze konkluzja ze Polak jest osoba drugiej kategori, bo nie dostaje takiej samej pomocy jak syryjczyk jest, powiedzialbym malo inteligentna. Ale jak nie rozumie sie roznicy pomiedzy azylantem a imigrantem ekonomicznym to ................ szkoda. Tu obowiazuja prawa miedzynarodowe. Co do tego jakie kolory sa reprezentowane na ulicach Oslo, to trudno mi sie dopatrzec roznicy pomiedzy Amsterdamem, innymi stolicami w Europie i tym miastem.
Z innych rzeczy ........ nie jestem tak na 100% pewny czy neonazizm jest zasluga Breivika i Quislinga. Raczej sklaniam sie do teori ze jest odwrotnie. To Breivik jest produktem nazizmu
Ale kraj jest piekny, nie ma watpliwosci
FRP. Polityka FRP nie jest problemem. Oni chca tak samo dobrze jak inne partie. (pomijam oczywiscie RV i NKP, bo oni to z definicji nie moga chciec dobrze) Problemem w FRP sa niektorzy tam ludzie, lasi na proste i populistyczne rozwiazania. Np. budowac wysokie kominy to nie bedzie problemu z zanieczyszczeniami, imigrant nigdy nie bedzie mial tych samych praw co Norweg itd.itd. To przede wszystkim dlatego FRP ma tyle glosow ile ma. To dlatego musi meczyc dzis w koalicji i nie jest w stanie przeprowadzic swojej polityki. Zeby nie bylo watpliwosci - glosuje na Høyre.
Hm ...... piszesz ze Polacy sie szybko asymiluja. Moim zdaniem to duzy blad. Powinni sie przede wszystkim probowac integrowac. Integracja daje duzo wieksze szanse na ulozenie sobie zycia w tym kraju, bez potrzeby poddania wlasnej "identity". Dosc naturalnie, skutecznym przeciwdzialaniem skutkom asymilacji jest tworzenie "towarzystw grzybkowo-ogorkowej melancholi", ktorych skutkiem z koleji jest nieustanne niezadowolenie z otoczenia. Brrrrr ....... nie chce takiego zycia.
No i jest ostatnie sprawa. Uzupelnianie genotypu Faktem jest ze spoleczenstwo norweskie jest spoleczenstwem starym. Nie jestem jednak pewny czy sila robocza z Polski bedzie tak atrakcyjna jak jest dzisiaj z chwila gdy zwiekszy sie bezrobocie. (a zwiekszy sie i to dosc znacznie - obym sie mylil).
Hey ! nie zamierzam sie z Toba klocic. Wyraza tylko swoje zdanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Alez ja sie w wiekszosci z Toba zgadzam.

Co do artykulu, sluszne zastrzerzenia. Wrzucilem go bo zrobil na mnie ogromne wrazenie tym, ze poza pewnymi... (ale pominmy to) prawcowy publicysta ktory pisze tak spokojnie... Szacun dla prawicy. Nawet gejow pieklem nie straszyl... szacun dla Pana Prawicowca po raz wtory...

Ostatni akapit twojej wypowiedzi... Nie tyle sie zgadzam, co bije brawo.
Tyle ze wstepujesz na grzaski grunt. Piszesz ze wzrosnie bezrobocie. To moze sugerowac, ze twierdzisz iz do Norge moze zagladnac jakis maly kryzysik... A to juz grzech ciezki na tym forum. Sam wielokrotnie zebralem wiele dlugich i krotkich na moj stary lysy leb za to, iz osmielilem sie pisac, ze moim zdaniem... Ale zostawmy to. Jakby chcieli Cie bic, jestem z Toba.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(magda37)
Wiking
mieszkajac 3 lata w norwegii mamy prawo juz glosowac, wiec w koncu polacy tez moga sie odezwac zaglosowac i miec wplyw na kraj w ktorym mieszkaja, zamiast tu narzekac .. a Norweska Partia Postępu (Fremskrittspartiet jako jedyna przeanalizowala koszty i doszla do wniosku ze taniej wyjdzie dofinansowac emigrantow tam w ich ojczystych krajach, pomagac sie rozwijac i wychodzic z ubostwa i na to mogli by przeznaczyc wiecej pieniedzy wysylajac do odpowiednich organizacji tam na miejscu niz sciagajac tu tylko10.000 i majac wydac miliony na bydowanie asylummotakow, uczenie ich jezyka, przyuczanie do zawodu(o ile maja jakokolwiek edukacje i beda chclieli pracowac?)a nie chodzi o to abysmy sciagneli tu czy do europy pół afryki , indie, syrie, bo sie nie da, tylko co zrobic aby te kraje sie rozwijaly, poczawszy od zapewnienia czystej wody pitnej..higieny, kanalizy itp.. to jest problem swiatowy i frp otwiera na to oczy !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Janusz Płodzień
(LabMaja)
Wiking
Crow turlaj pigmeja. twoja wypowiedz swiadczy o twojej niskiej ...... i się domysl . Niech im pomagają ale w kraju w którym mieszkają , to ze uratują 10 tys syrow z tego polowa wroci z powrotem ,1,5 tys nieudacznicy 3tys małych dzieci i 500 oszustow terrorystow i ment społecznych. Naprawde warto.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
Niczego nie moge sie domyslec bo mam niska ........ no wiesz, domysl sie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok